; Huwelijk en geregistreerd partnerschap - Notarispraktijk Hagen | Vleuten

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Wanneer u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap partnerschap aangaat, is in de wet al een aantal zaken voor u geregeld. Zo bepaalt de wet onder andere welk vermogen privé blijft en wat van u gemeenschappelijk is. U kunt er echter voor kiezen om zelf te bepalen hoe uw vermogen wordt gedeeld. Dit kan door het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

 

 

Vanaf 1 januari 2018 is de wet rondom het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap gewijzigd. Dat u kunt kiezen voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is hetzelfde gebleven, en ook dat u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap moet regelen via de burgerlijke stand zonder tussenkomst van de notaris. De wijziging gaat over het vermogen van de echtgenoten/partners.
Door de wetswijziging wordt in het algemeen gedacht dat u vanzelf ‘op huwelijkse voorwaarden’ trouwt. Maar dat is allerminst het geval.
Voor 1 januari 2018 was er sprake van een algehele gemeenschap van goederen. Zodra u het ja-woord had uitgesproken, was het hele bezit van de echtgenoten gezamenlijk. Zowel het huis als het bedrijf van een van de echtgenoten, maar ook schulden bijvoorbeeld.
Na 1 januari 2018 geldt dat u nog steeds in gemeenschap van goederen trouwt, maar de gemeenschap is beperkter. Alles wat een echtgenoot voor het huwelijk al had, of door erfenis of schenking tijdens het huwelijk krijgt, blijft privé van die echtgenoot. Wat de echtgenoten tijdens het huwelijk verkrijgen, gaan zij samen opbouwen.
Wilt u de gevolgen van de nieuwe wet niet? Zorg dan dat u tijdig voor uw huwelijk naar de notaris gaat om in een akte van huwelijkse voorwaarden een andere afspraak vast te leggen.
Overigens kunt u nog steeds kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen. Dit kunt u regelen via huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

Binnen de grenzen van de wet heeft u een hoge mate van vrijheid om bij aanvang van het huwelijk uw huwelijkse voorwaarden naar eigen wens en naar uw persoonlijke situatie in te richten.

Ook is het mogelijk om huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te gaan of te wijzigen.

Wij kunnen u in alle situaties helpen en adviseren welke keuzemogelijkheden u heeft en hoe u die het beste kunt invullen.

Voor meer informatie over trouwen of een geregistreerd partnerschap verwijs ik u naar de onderstaande brochure.

Brochure samen verder

Allonge brochure samen verder

Heeft uw vragen, neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op   Offerte aanvragen